Niet altijd hoeft er een lichtplan gemaakt te worden met compleet nieuwe lichtpunten. In dit project werd mijn hulp ingeschakeld om de bestaande lichtpunten te bekijken en daar een plan voor te maken hoe de ruimtes optimaal maar toch sfeervol verlicht kunnen worden en een voorstel te doen van de armaturen die daarvoor gebruikt kunnen worden.

De voornaamste reden om hier met bestaande lichtpunten te werken was omdat de bewoners al te ver in het traject van verbouwen en afbouw zaten toen ze bedachten dat er niet was nagedacht over verlichting. Het was niet meer mogelijk om nieuwe lichtpunten aan te brengen, denk aan stucwerk, behang, inrichting, waardoor er met de bestaande lichtpunten gewerkt moest worden.

In de keuken waar maar één lichtpunt aan het plafond zat ben ik gaan werken met trackverlichting. Een opbouwrail waaraan spots zitten die verplaatst kunnen worden en waarbij maar een lichtpunt nodig is.
In de woonkamer waar een ornamentenplafond aanwezig was hebben we besloten om voor een moderne kroonluchter te gaan, opbouwspots in de uitbouw, serre en verder met sfeerverlichting te gaan werken.

In alle gevallen wanneer er een lichtplan gemaakt wordt is het belangrijk te weten wat de opdrachtgever belangrijk vindt. Hoe ervaart hij licht, wat doet hij in de ruimte, waar voelt hij zich goed bij.

Heb jij een vraag over je bestaande verlichting? Of zou je ook graag hulp willen hebben hoe je een ruimte beter verlicht krijgt? Aarzel dan niet en neem contact op!