Het mooie van mijn vak is dat je voor het maken van lichtplannen elke keer weer in een totaal andere woning komt. Dit keer een mooi herenhuis pand in de hanzestad in het Oosten van het land. Mooie grachtenpanden en herenhuizen zijn dus niet alleen weggelegd voor Amsterdam..

Dit herenhuis was in gebruik als kantoorpand en mag gelukkig nu weer bewoond gaan worden. Dat betekent wel dat er het nodige gedaan moet worden om het enigszins leefbaar te maken. Zo komen er weer mooie en suite deuren moderne stijl in, zal het plafond met de originele ornamenten intact blijven en zal de keuken gemoderniseerd worden. Ook hebben we hier te maken met metershoge plafonds. Gaan we deze aanlichten en hoe gaan we deze aanlichten?

De voorkamer zal zitkamer worden en dus moet er nagedacht worden over de indeling; waar gaan we zitten, wat hangen we op? Allemaal punten die meespelen bij het maken van een lichtplan. Want je wilt straks niet alleen goede verlichting bij het lezen maar ook fijne sfeerverlichting als je lekker een wijntje zit te drinken, bijvoorbeeld.

Ik vind het daarom fijn om de woning te beleven, de oppervlaktes en hoogtes te zien, een idee krijgen van wie de bewoners zijn en wat zij belangrijk vinden in hun leefstijl. Door zo met ze in gesprek te gaan kom ik er het beste achter hoe ik mijn lichtplan kan gaan ontwerpen met de niet alleen de lichtpunten op de juiste plek maar ook om een goed voorstel te kunne maken van de armaturen.

Ga je binnenkort ook verhuizen of misschien wel bouwen? Denk dan op tijd na over een lichtplan. Het scheelt niet alleen veel gedoe als je hier te laat achter komt maar ook aardig wat centjes.

Zullen we samen een lichtplan maken?