Hanglamp

Zoek je een mooie accessoire die iets toevoegt in je interieur? Heb je een sprankeling nodig? Of een manier om een open ruimte mooi op te vullen zonder dat het teveel wordt? Dan is een hanglamp waarschijnlijk een mooie oplossing. Maar wacht even voordat je online gaat zoeken. Ik begrijp dat de verleiding groot is om een mooie hanglamp te gaan zoeken zonder er goed over na te denken als je eerste intentie van een hanglamp puur decoratief is.

Hanglampen zijn zeker prachtig om naar te kijken. Maar er zijn zaken om rekening mee te houden dan alleen een mooie lamp die hangt.  Lees hier de tips voordat je veel geld besteed en het is nog niet de perfect match.

hanglamp apollomoooi- hanglamp

Wat is een hanglamp?

Heel simpel gezegd een hanglamp is een lamp die hangt vanuit het plafond.  In het Engels is dit een pendant; wat een hanger betekent te vergelijken met een halsketting. Een hanglamp kun je dus zien als een sieraad voor je interieur, die schoonheid en interesse opwekt in de ruimte waar het komt te hangen. Een hanglamp kan alleen hangen of in een groepje met andere hanglampen, aan een koord, ketting of een draad.

Er zijn zoveel verschillende opties als je gaat zoeken op hanglamp. Het kan een retro fit lamp zijn aan een snoer of hij hangt met meerdere lampen.  Hanglampen zie je voornamelijk in vides, boven eettafels. Maar tegenwoordig zie je ze ook steeds meer in de badkamer  keuken of naast je bed .

Hanglampen hebben een grote variëteit die je in verschillende interieurs en stijlen terugziet. En een hanglamp is een ideale lamp om een ruimte te kenmerken van zijn functie.

Maar hoe kies je nu de juiste hanglamp?

Afgezien of een hanglamp alleen maar mooi is en past in het interieur zijn er nog een aantal andere zaken waar mee rekening mee dient te houden.

Ken je ruimte

Wat zijn de afmetingen van de ruimte waar de hanglamp komt? Wat is de hoogte van het plafond, de oppervlakte van de ruimte, de hoogte and lengte van de objecten die je wilt gaan verlichten; denk aan tafel, aanrecht, keukeneiland..

Bijvoorbeeld:hanglamp size

Een plafond van 250 cm, een tafel van 80 cm.
Onderkant kap van de lamp komt op 80 cm vanaf de tafel; dus 160 vanaf de grond.  Bij een eettafel moet je extra opletten dat je niet tegen de lamp aankijkt als je aan tafel zit wat voor verblinding kan zorgen. Een veilige hoogte is dan 180 cm.

Een hanglamp heeft ook ruimte nodig om te hangen. Begrijp je? Klinkt een beetje raar.. Maar het heeft ruimte nodig om gezien te worden. Hang je een hanglamp net onder het plafond dan ziet het er niet uit. Of een te kleine ielige hanglamp in een grote ruimte…

Size does matter

De grootte is dus zeker van belang. Heb je eenmaal de maten van de ruimte waar de hanglamp komt? Mooi, dan kunnen we verder met de volgende stap. De grootte.. Oordeel of je een kleine smalle hanglamp, een medium of een giga hanglamp nodig hebt.

studio italia - hanglamp

Dan nog dit..

Kies je voor sfeer verlichting of directe/ functionele verlichting.

Met andere woorden Ga je voor gezelligheid of heeft  de hanglamp een functie en moet het iets uitlichten of verlichten in een bepaalde richting.
Hoeveel verlichting heb je nodig om het oppervlakte te kunnen verlichten? Een enkele hanglamp of een cluster van hanglampen?

Wat is de functie van de ruimte?

Wat wil je verlichten? Wat is de functie van de ruimte? Elke ruimte vraagt om een ander soort verlichting . Bijvoorbeeld, een bureau of werkruimte heeft vaak een intense verlichting nodig, directe en taakverlichting. Heb je een slaapkamer of een lounge ruimte, dan heb je een hele andere verlichting nodig en zeker niet zoveel lichtopbrengst maar voldoe je met sfeer verlichting die difuus is (alle kanten uitgaat). Bij het verlichten van bijvoorbeeld je kledingkast heb je wél weer direct licht nodig en een hogere lichtopbrengst want je wil wel zien wat er in je kast ligt. Bij een badkamer moet je goed rekening houden met de vochtige ruimte.

Denk daarom heel goed na over de te verlichten ruimte zodat je de juiste keuzes kunt maken in je keuze voor een hanglamp.

En als laatste….

Hier zat je al die tijd al op te wachten….. je mag de stijl en materaal gaan kiezen!! yeah. Dit is uiteraard het leukste gedeelte (maar ook lastig, want de keuze is reuze).

Veel succes met het kiezen van de juiste hanglamp!