De lamp met de veer. Daar begon het allemaal mee. Een veer die er voor zorgt dat de lamp niet terugspringt in de vorige houding maar in allerlei buigingen neergezet kan worden.

Anglepoise, een Brits icoon.
Ontworpen rond 1930 en nog steeds een klassieker waar  menig designer graag zijn sausje over wil gieten. Zo hebben Paul Smith en Margaret Howel met het type 75 een nieuwe serie weten neer te zetten die schittert door het gebruik van kleur.

Automotive als achtergrond

Ontworpen door een automotive engineer, George Carwadine, die in 1933 een patent aanvraagt voor zijn idee met de veer die zorgt voor flexibiliteit van de lamp. Door samen te gaan werken met de Terry Spring Company kan er meer focus gelegd worden op het productieproces en de ontwerpen. En zo wordt er gewerkt aan een icoon in spé. De lamp  balanceert op een veertje maar is toch star genoeg om zijn houding te kunnen aanhouden en de lichtbundel goed te laten schijnen. Door de bundeling van het licht was het een voorloper in die tijd op het minder verbruiken van elektriciteit dan andere lampen uit die tijd.

3 veren

Het architype is de Original 1227 tm. Het model met de 3 veren en een art deco voet. Het werd een knetterend succes en zo heeft dit type de status van design klassieker gekregen.  Ook zie je dit type schitteren met zijn 75-jarige verjaardag op een postzegel.

In 2003 wordt Sir Kenneth Grange, aangetroken als Design Director van Anglepoise. Hij ontwerpt de Type 3 lamp. Sir Kenneth Grange is verantwoordelijk voor meer iconische merken. Zo ken je de Kenwood mixer, de intercity 125 trein, de Londense taxi en de Kodak Instamatic.

Met een revival of retro lampen is de Anglepoise een klassieker die nog prima weet mee te doen in de huidige designwereld.

Mister Distinguished is de agent van Anglepoise en van nog een paar hele mooie merken. Neem een kijkje op zijn site of volg hem op diverse social media kanalen.

“I strongly believe in building close relations with brands. On one hand dealers and architects & designers on the other hand. Dedication, passion and integrity are the key elements which drive me to do the job I love most.”

anglepoise
anglepoise paul smith