Vandaag kwam ik een parel van een lichtdesign studio tegen. Eén die zich toelegt op handwerk en unieke designs.  Door voortdurend te zoeken naar onderscheidende ontwerpen weet dit Italiaanse designduo zich te ontwikkelen.

Melissa Lunardi en Massimo Tonetto zijn twee ontwerpers die sinds eind jaren 90 onafhankelijk werken met Murano-glas en verlichting. In 2013 richtten ze Venice M op, een bedrijf dat unieke, handgemaakte verlichting en op maat gemaakte ontwerpen voor klanten over de hele wereld creëert, waarbij innovatie en de grote traditie van Italiaans vakmanschap worden gecombineerd. Aristiek directeur Massimo Tonetto kan zichzelf zorgvuldig uitdrukken door te kijken naar basisvormen, elegantie en aandacht in het ontwerp van de lampen (en meubels, want die maken ze ook).

Less is more

Ook dat geldt voor deze ontwerpen. De lampen zijn simpel van vorm waarbij vormen als vierkanten, cirkels en driehoeken worden gebruikt. Hierdoor worden ze tijdloos en passen daarom prima in een stijlvol woonhuis.

Hoe ze werken

Venice M concentreert zich op het creatieve proces van het design van de lampen. Waarbij de imperfecties die gevonden worden in het materiaal zoals metaal en glas gebruikt worden om de uniekheid van het product te benadrukken.

Uniek

Naast het imperfectie wat gezien mag worden in de ontwerpen. Onderscheiden de lampontwerpen van Venice M zicht door de horizontale en verticale lijnen die gebruikt worden.. Het vakmanschap dat wordt toegepast bij het bewerken van kostbare materialen brengt de smaak en creativiteit van de ontwerpers samen om aan de behoeften van de klanten te voldoen. Geblazen glas, verchroomde en geoxideerde metalen, hout en marmer kunnen worden gecombineerd in de creatie van unieke stukken met een persoonlijke touch.

Mijn mening

Venice M heeft mij geraakt. Geraakt om zijn eenvoud, zijn klasse en de materialen waarmee zij werken. Daarmee onderscheiden ze zich zodanig. Geen schreeuwerige glitterlampen die om aandacht moeten smeken. Nee, de designs van Venice M daar val je bij stil. Je wilt gaan zitten, er naar kijken, de materialen bewonderen en verwonderen dat zo’n eenvoudig design schittert door zijn elegantie. Ze zijn prachtig en regelrechte klassiekers. Heb je zo’n mooie lamp thuis dan weet ik zeker dat je er elke dag van gaat genieten. Of hij nu aanstaat of niet. Je hebt een parel in huis!

Op venicm.it vind je meer inspiratie.

Zullen we samen een lichtplan maken?